Frågor & svar

   Hur får jag ny namnskylt?

   Nyinflyttad? Namnbyte? Styrelsen kan hjälpa till med en tillfällig skylt. För en permanent skylt kontakta vår förvaltare.

   Kan jag koppla en fläkt till ventilationshålet?

   Fastighetens ventilation bygger på självdrag. Man får inte koppla in köksfläkt eller badrumsfläkt i ventilationssystemet, eftersom fläkten då trycker in ditt matos till din granne. En bra kolfilterfläkt (med utblås i köket) över spisen fungerar dock riktigt bra.

   Hur får jag tyst på mitt luftintag?

   Det viner ur vissa luftintag. Vissa dagar mer andra mindre. Prova att dra munstycket till luftintaget åt ena eller andra sidan. Höger ger maximalt luftinflöde och vänster ger minimalt luftinflöde. Förhoppningsvis leder det ändrade luftinflödet till att visselljudet försvinner.

   Här finns en instruktion hur du byter filter i ventilationen.

   Det kommer in så mycket kall luft genom luftintagen

   På vårt tak sitter två stora ventilationsfläktar som har runt trettio år på nacken. Dessa är inte ställbara utan kan bara slås av och på och ventilation måste man ju ha, vilket betyder att ett fixt antal liter luft sugs ut ur fastigheten varje minut. Och samma mängd luft måste då komma in i fastigheten genom t.ex luftintagen och glipor vid fönster, balkongdörrar och entrédörrar. Man kan tycka att det är energislöseri för föreningen att ta in så mycket kalluft i fastigheten, men vi har alltså här inget val då våra fläktar inte är ställbara. Och även om de hade varit ställbara är det inte en bra ide att minska luftflödet. Ett minskat luftflöde kan ganska fort leda till försämrad inomhusmiljö, med t.ex huvudvärk och ohälsa som följd, och det vill vi självklart inte råka ut för.

   Det viner i mina fönster eller min balkongdörr

   Det viner i vissa fönster eller balkongdörrar och detta kan bero på bristande underhåll.

   Årligt underhåll krävs för att upprätthålla full funktionalitet på tätningslister och mekanik.

   Här hittar du tips på hur du kan göra för att underhålla och förbättra tätheten på dina fönster eller din balkongdörr.


   Hur klipper jag gräset?

   Gräsklippning hanteras av vår fastighetsförvaltare, det görs på avrop och vi betalar för varje klippning. Föreningen har en handgräsklippare i ett förråd i källaren för de som vill klippa själv.

   Hur vattnar jag?

   Vattenkanna finns i trapphus eller vid tvättstugan. Fyll på dessa hemma eller i tvättsugan Vattenslangen finns nere i källaren i "smatten" (dvs i sneda utrymmet under 16A-källartrappan). Nyckeln för att öppna kranen sitter tejpad på slangen. Kranen hittar du ute på fasaden under aluminiumrampen till kommunens dagverksamhet. För vattning av häcken finns det bevattningsslangar nedgrävda. Anslut bara slangen till dom och vänta...

   Vart finns nyckeln till elskåpen i trapphuset?

   Nyckel till elskåpen i trapphuset, där elmätarna är placerade, finns hos styrelsemedlemmarna. Ring eller knacka på. Varje lägenhet har en separat elmätare i elskåpen.

   Varför är det så kallt i min lägenhet?
   Först och främst: glöm inte att lufta dina element så att de fungerar som de ska. Rumstemperaturen mäts genom att man placerar termometern mitt i rummet på en meters höjd. Det kan vara kallare vid t.ex fönster och golv. Vet inte vad som är på marknaden gällande praxis, men vi har bestämt tillsammans med vår vaktmästare att vi satsar på 21-22 grader.

   Tvättstugan

   Finns i B-porten med ingång från bottenvåningen. För att kunna tvätta måste tid bokas med tvättlås via bokningstavlan utanför tvättstugan. Du får överta nyckel och tvättlås från föregående lägenhetsinnehavare. Vid förlust av nyckel eller kolv står lägenhetsinnehavaren för nyanskaffning och kostnad för detta.

   Observera att en tid som inte utnyttjas får ”övertas” 30 minuter efter utsatt tid. Tumlare och torkskåp får utnyttjas 40 minuter efter din tid. Se vidare i kapitlet ”Tvättstuga” i trivselreglerna.

   Det är viktigt att filter i torktumlaren rengörs efter varje torkning. Fel på maskiner skall omgående anmälas till förvaltaren. Sätt upp en lapp när du gjort det, så att andra blir informerade.